Przedstawiam rodzinne ciasto, królujące na wszystkich imprezach:
TORT TRUSKAWKOWY. (średnio trudne)
Składniki:
Na ciasto: 75 g mąki 30 g margaryny deserowej 1 żółtko 2 czubate łyżki cukru ewentualnie kilka kropli wody
Do smarowania: 1 łyżka konfitur truskawkowych, malinowych lub poziomkowych
Do obłożenia: 200 g jogurtu naturalnego 30g cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 płatki białej żelatyny 750 g truskawek 1 torebka słodzonej czerwonej galaretki 1/4 soku porzeczkowego (fakultatywnie)
Do zdobienia: Prażone płatki migdałów listki mięty
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować na nim ciasto i nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 min.
Ciasto wyjąć z formy i odłożyć do wystygnięcia. Następnie nasmarować konfiturami i ponownie ustawić wokół niego bok formy. Jogurt na nadzienie doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę moczyć przez 10 min w zimnej wodzie, przelać do małego garnka i mieszając rozpuścić na małym ogniu (można użyć też żelatyny w proszku i postępować zgodnie z instrukcja na opakowaniu). Dodać żelatynę do jogurtu. Nałożyć na placek i zostawić do ostygnięcia.
Umyte truskawki podzielić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć warstwami na jogurcie.
Galaretkę wymieszać z sokiem porzeczkowym, krótko zagotować i natychmiast wlać na truskawki, odstawić do stężenia.
Przed podaniem ostrożnie wyjąć z formy. Przyozdobić migdałami oraz mięta. Najlepiej podawać schłodzony.
MENU na skróty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, znowu truskawki, wspomnienie lata! Taki tort by mi smakował na pewno! Może się wproszę na rodzinną imprezę? :)
OdpowiedzUsuńjak tylko się jakaś pojawi, zapraszam na degustacje. Lato jeszcze trwa:) wiec i tort można przyrządzić.
OdpowiedzUsuńwarto się wprosić do rodziny, choćby dla tego ciasta:)wiem, co mówię..:)
OdpowiedzUsuń