DANIE ŁATWE. KURCZAK W SŁODKIM SOSIE SOJOWO-IMBIROWYM (wersja wymyślona domowo poprzez metodę prób i błędów, współpraca BJJ)
Składniki: (na dwie osoby)
2 piersi z kurczaka/ indyka
sos sojowy
miód
świeży imbir
sól
pieprz
oliwa/olej
ewentualnie: czubrica
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3 cm) lub cienkie paski, zalać sosem sojowym (ilość według uznania). Dodać 2-3 łyżki lejącego się miodu. Doprawić świeżo startym imbirem, sola, pieprzem, dodatkowymi przyprawami (ja używam czubricy). taką kombinacje pozostawić na noc w lodówce, im dłużej się maceruje tym lepiej. Tak przyrządzony kurczak może czekać w lodówce, aż wrócisz z pracy/szkoły. Następnie wrzucić kurczaka na ciepły olej i smażyć co jakiś czas mieszając.
Tak przyrządzone mięsko osobiście podaję z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem - pod koniec gotowania ryżu dosypuję szczyptę przyprawy - UWAGA! Szafran i kurkuma barwią!
Możliwa jest także wersja bez miodu.
Rachu ciachu i po strachu obiad gotów.
sos sojowy
miód
świeży imbir
sól
pieprz
oliwa/olej
ewentualnie: czubrica
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3 cm) lub cienkie paski, zalać sosem sojowym (ilość według uznania). Dodać 2-3 łyżki lejącego się miodu. Doprawić świeżo startym imbirem, sola, pieprzem, dodatkowymi przyprawami (ja używam czubricy). taką kombinacje pozostawić na noc w lodówce, im dłużej się maceruje tym lepiej. Tak przyrządzony kurczak może czekać w lodówce, aż wrócisz z pracy/szkoły. Następnie wrzucić kurczaka na ciepły olej i smażyć co jakiś czas mieszając.
Tak przyrządzone mięsko osobiście podaję z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem - pod koniec gotowania ryżu dosypuję szczyptę przyprawy - UWAGA! Szafran i kurkuma barwią!
Możliwa jest także wersja bez miodu.
Rachu ciachu i po strachu obiad gotów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz