MENU na skróty

czwartek, 27 sierpnia 2009

dla zapracowanych

Po całym dniu pracy czasem bywa, że nie chce się już nic pichcić. Nie ma się co dziwić. Dlatego przedstawiam wersje obiadu w stylu: "prosto, łatwo i przyjemnie:
DANIE ŁATWE. KURCZAK W SŁODKIM SOSIE SOJOWO-IMBIROWYM (wersja wymyślona domowo poprzez metodę prób i błędów, współpraca BJJ)

Składniki: (na dwie osoby)

2 piersi z kurczaka/ indyka
sos sojowy
miód
świeży imbir
sól
pieprz
oliwa/olej
ewentualnie: czubrica

Kurczaka pokroić w kostkę (2-3 cm) lub cienkie paski, zalać sosem sojowym (ilość według uznania). Dodać 2-3 łyżki lejącego się miodu. Doprawić świeżo startym imbirem, sola, pieprzem, dodatkowymi przyprawami (ja używam czubricy). taką kombinacje pozostawić na noc w lodówce, im dłużej się maceruje tym lepiej. Tak przyrządzony kurczak może czekać w lodówce, aż wrócisz z pracy/szkoły. Następnie wrzucić kurczaka na ciepły olej i smażyć co jakiś czas mieszając.

Tak przyrządzone mięsko osobiście podaję z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem - pod koniec gotowania ryżu dosypuję szczyptę przyprawy - UWAGA! Szafran i kurkuma barwią!
Możliwa jest także wersja bez miodu.

Rachu ciachu i po strachu obiad gotów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz