MENU na skróty

środa, 2 września 2009

Mission accomplished: przygoda z Tex Mex cd

Koniec końców się udało. Pomimo ciężkiego dnia, zawzięłam się na FAJITAS i się zrobiłam już ze świeżego kurczaka.

FAJITAS w wersji domowej. Raczej łatwe.

Składniki na fajitas:
Pierś z kurczaka podwójna
papryka czerwona, papryka zielona, ew. żółta
duża cebula
przyprawa do fajitas: 4 łyżki soli, pieprz zmielony, papryka słodka - 1 lub 2 łyżeczki,1 łyżka papryki ostrej lub chilli, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, ewentualnie cumin.
ciepłe tortille
pół szklanki białego wina
oliwa
kwaśna śmietana

Składniki na sos salsa:
2-3 pomidory
2 cebule dymki
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina lub jabłkowego
cytryna

Przygotowanie fajitas:

Kurczaka pokroić w kostki, włożyć do marynaty z wina, dwóch łyżek soku z cytryny i dwóch łyżeczek przyprawy do fajitas. Marynować przez 2 godz. w lodówce.
Drobno posiekaną cebulkę dobrze zrumienić na oliwie wraz z pokrojonymi w paski paprykami.
Zmieszać mięso z warzywami i poddusić ok. 5 min.
Tortille podgrzewać na patelni przez ok. 15 sekund na każdej stronie (dzięki temu podczas składania nie będzie się łamać).
Nakładać mięso i warzywa na tortillę, zawijać najpierw boki, po czym rolować od dołu.
różne sposoby zawijania i przy pierwszym razie na 99% się nie uda:) ale nie należy się zniechęcać. Można na końcu związać np. łodyżką natki żeby się nie rozpadała lub owinąć folią aluminiową też będzie trzymać się pewniej.

Przygotowanie salsa:

Sparzyć pomidory, drobno posiekać, cebulę posiekać, czosnaczek przez praskę, wszystko wymieszać, dodać posiekana natkę, ewentualnie sól. Wymieszać z dodatkiem octu.

Podajemy z sosem salsa oraz kwaśną śmietaną. Pachnie znakomicie,a smakuje tak wybornie, że zapomina się jak przed chwilą walczyło się z zawijaniem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz